Home Gazdaságról A FORINT/EURÓ ÁRFOLYAMA ÉS AZ MNB KAMATPOLITIKÁJA!

A FORINT/EURÓ ÁRFOLYAMA ÉS AZ MNB KAMATPOLITIKÁJA!

0
A FORINT/EURÓ ÁRFOLYAMA ÉS AZ MNB KAMATPOLITIKÁJA!

2008-06-17 18:57:04

Közel másfél éve írtam az első írásomat, a forint/euró árfolyamának várható alakulásáról, különösen annak szakmai prognózisairól. Az írásomban leírtakat ebben cikkben nem szeretném még részben sem megismételni, azt a kedves olvasóm elolvashatja az alábbi linkre kattintva.

2007. április 5-i írásom

Magyar Nemzeti Bank - 2008.

A korábbi gondolataimban foglaltakat fenntartva azért ma már szívesen olvasnám azon szakkollégáim nyilatkozatait, akik a forint folyamatos gyengülése mellett néhány éven belül az akár 300-500 Ft/EURO árfolyamot prognosztizálnak.

A forint állandó árfolyam ingadozás melletti, de trendjét tekintve folyamatosnak mondható erősödése már elkezdődött. Ezt azért egyre többen látják. Rövidebb távra szóló prognózisokban ma már megjelennek olyan nyilatkozatok is, hogy az árfolyam erősödhet akár 230 Ft/EURO lehet átmenetileg. Az okok magyarázatától azért tartózkodnak. Bizony nehéz is lehet indokokat találni, ha a nemzeti valuták mögötti vagyon felértékelődését nem ismerjük fel, mert a napi gazdasági reálfolyamatok Magyarországon, a politikai elit és a kisebbségi kormányzás bizonytalansága sokkal inkább a forint gyengülését kellene eredményeznie. Ugyanakkor van egy folyamat, aminek hatása ennél is erősebb, és egyre inkább megmutatkozik. Különösen akkor, ha néhány szomszédunknál tapintható közelségbe került az euró bevezetése. Így Szlovák szomszédunk 2009. január elsején, alig néhány hónap múlva bevezeti az eurót! Meggyőződésem, hogy az északi szomszédunk nemzeti valutájának erősödése az euró bevezetésének hírére, a leginkább kiváltó oka a magyar nemzeti valuta erősödésének.

A folyamat tehát megindult, a szakértők most még hallgatnak, majd gondolom komolyabb lelki problémák nélkül, az egyértelművé váló trendet visszamenőleg is megmagyarázzák. Egyre többen állnak át a reálfolyamatok felismerésének oldalára. Egyre többen, de a legfontosabb szereplők, ideértve a Magyar Nemzeti Bank beosztásukat tekintve felelős (de szerintem sokkal inkább felelőtlen) döntéshozóit még erősen gondolkodnak, sőt képesek további megmagyarázhatatlannak mondható döntéseket is hozni, akár tízmilliárdos károkat okozva a magyar lakosság és a magyar gazdaság szereplőinek!

 

A forint erősödését látva számtalan barátom, ismerősöm kérdezi, hogy mi történt, mi várható. Nem könnyű ma ez utóbbira válaszolni! Mint ahogy nem értettem a forint gyengülése melletti „szakmai” nyilatkozatokat, ugyanúgy nem értem, és már nem is akarom megérteni az MNB kapcsolódó döntéseit. Számomra nyilvánvalónak kellene lennie, hogy a korábbi (már megszüntetett) árfolyamsáv alját átlépő árfolyam mellett, a korábban törvényileg kötelezett Nemzeti Bank beavatkozás tartalmát tekintve irányadó kamatláb csökkentésének kötelezettsége helyett, a folyamatok beindulásakor az MNB kiszivárogtatta, hogy nálunk semmi sem úgy lesz ám, ahogy annak lennie kellene. Mi nem csökkentjük a már korábban is elfogadhatatlan nyereségtartalmat jelentő irányadó kamatot, hanem éppen megfordítva, megemeljük! A hihetetlennek tűnő kacsából valóság lett, mégpedig a hírekben szereplő napon! Számomra annak sincsen elfogadható magyarázata, hogy miként fordulhat elő, hogy a média minden szereplője napra pontosan közli az MNB döntését azt megelőzően, hogy a döntéshozók összeültek volna. Fejlett pénzpiaci országokban, és a tőlük átvett – ma Magyarországon is hatályos – törvények szerint börtönbüntetéssel fenyegetett belső információk kiadói, és közzétevői azt sem tudják mit tesznek. A baj az, hogy a törvényileg kötelezettek sem látják, hogy itt súlyos törvénysértés valószínűsíthető! Szeretném egyértelművé tenni, hogy a média hírek nem egyes szakértők változó véleményéről adtak hírt, hanem egy olyan esetben, amikor szakmailag éppen az ellenkező döntést lehetne prognosztizálni, minden vita nélkül mind időpontjában, mind mértékében, mind irányultságában a későbbi döntést teszik napokkal korábban közzé!

 

Végül visszatérve egy „nevét megadni nem akaró” hírforrás magyarázatára, az MNB azért emelte inkább az irányadó kamatot, hogy ezzel az erősödő forint segítségével sokmilliárdos megtakarítást eredményezzenek a költségvetésnek, amely az erősebb forint mellett „olcsóban” vásárolhat eurót az adósságszolgálat teljesítésére. Ez számomra még annál is szomorúbb lenne, mintha egyszerűen szakmai tévedésből döntöttek volna megmagyarázhatatlanul. Az MNB ez esetben teljesen feladná a legfontosabb feladatát, vagy alapjaiban értené azt félre! Az MNB törvényi függetlensége éppen azért biztosított, mert egyszerűen nem sorolhatja a költségvetés rövidtávú érdekeit a gazdasági folyamatok, érdekek elé. Különösebb magyarázat nélkül csak példaként említem meg, hogy az ország jövője szempontjából oly fontos exportőröknek hányszor tízmilliárdos kárt okoz, hogy teljesítményükért – az MNB felelőtlen és szakszerűtlen – döntése miatt, a mai gazdasági folyamatok által indokoltnál erősebb forint következtében kevesebb bevételre tesznek szert!

Van tehát még mit fejlődnünk! Lenne mire felfigyelniük például a szakújságíróknak! Lenne, de nem igazán teszik. Sokkal könnyebb és talán érdekesebb is, ha közzéteszik azokat a híreket, amellyel éppen vitatkozniuk kellene vagy éppen felismerni bennük a törvények megsértését!

Grand Ph.D Palotás János

2008. 06. 17.