Home Mi a világról Ezredforduló, de mikor?!

Ezredforduló, de mikor?!

0
Ezredforduló, de mikor?!
Budapest - Mátyás templom a budai várban.

Még 18 nap az ezredfordulóig! – olvasható az újságokban, az idegenforgalmi reklámokban, harsogja a rádió, a televízió. Nap mint nap köszönnek el úgy tőlünk kedvelt televíziós sorozatok, hogy ebben az évezredben már nem találkozhatunk velük többet, de „viszontlátásra” a harmadik évezredben. De valóban ilyen közel lenne hozzánk a harmadik évezred?

Én azt hiszem, hogy nem! Erre még valamivel több, mint egy egész évet kell (!) várnunk. A matematikai magyarázat nagyon egyszerű. Időszámításunk szerinti 999. decemberében még nem telhetett el az első ezer év, ahhoz szükség volt még az ezredik év egészére. Ez ugyanúgy igaz, mint az, hogy a kilencszázkilencvenkilenc forint, az nem ezer forint. Az ezer forinthoz hozzátartozik az ezredik forint is. A második ezer forinthoz (évhez) pedig még szükség van a kettőezredik forintra (évre). A harmadik évezred első éve tehát a kettőezer-egyes év. A második és a harmadik évezred fordulójára tehát 2000. december 31-én, huszonnégy órakor kerül sor!

Akkor pedig miért ez a nagy felhajtás, ez a kétértelmű magyarázkodás, hogy lehet így is számolni, meg másképpen is? Meggyőződésem szerint nem más az igazi ok, mint az, hogy ez egyrészt (nagy) üzlet, másrészt az emberek szeretnek ünnepelni, várni valami jóra, valami különlegesre. Márpedig a kettőezer – legyen az az év eleje vagy a vége – egy valóban szép kerek szám. Az ezredvég utolsó évét akár egy egész éven át is tekinthetjük ünnepi évnek, amikor valami különlegeset kellene tennünk, alkotnunk.

Természetesen a kereskedelem, a vendéglátás és főként az idegenforgalom számára sem haszontalan, ha egyazon eseményről többször szakíthatja le a várt extraprofitot. Én szívesen borítékolom, hogy 2000. január harmadikától egyre több írás fog arról szólni, hogy szépek voltak az elmúlt szilveszter eseményei,de az igazi szenzációt a 2000. december vége fogja majd jelenteni, mert az ezredforduló valódi eseményeire majd csak ekkor kerül sor.

Én is várom az idei Szilvesztert, hiszen számomra is különös érzést fog majd okozni, ha a napi dátumozást írásaimban kettőezerrel kell majd kezdenem. Jövőre pedig tudni fogom, hogy amit ebben az évben nem végzek el, az már a következő évezredre marad! Nem is baj igazán,hogy van még egy évünk ebből az évezredből. Szeretném hinni, hogy ennek az évezrednek az utolsó éve szebb és békésebb lesz, mint amit 1999-ben magunk mögött tudhatunk! Jó lenne, ha nem azért kellene várnunk a következő évezred eljöttét, hogy valami rossz jóra forduljon, hanem azért, mert egy – a sikereire is méltán büszke – évezred szeretne jó alapot kínálnia következő ezer év fejlődéséhez!

1999. december 13. Palotás János

A Magyar Állami Operaház épülete Budapesten.
Az ERICSSON segítségével a világ bármely pontjáról megadhatja tőzsdei megbízásait!  -   Ericsson T28s, az elegáns és intelligens mobiltelefon.