Home Magyarországról ORBÁN VIKTOR „19-re” LAPOT KÉRT

ORBÁN VIKTOR „19-re” LAPOT KÉRT

0
ORBÁN VIKTOR „19-re” LAPOT KÉRT

Orbán Viktor „19-re kért lapot” a COVID-19 elleni oltóanyagok kapcsán, avagy az esélyei sokkal jobbak!

Wikipédia: „A különösen nagy kockázatvállalás kifejezésére használatos szólás a „19-re lapot kér”. Amennyiben egy játékos lapjainak összértéke 19, egy alsót kapva 21-e lesz, tehát nyerhet. Bármilyen más lap esetében viszont azonnal veszít.”

Az oltásról tőlem egy mondatban!

Én várom az értesítést, hogy mikor mehetünk – a családom és én – az oltásra és amint lehet menni fogunk függetlenül attól, hogy akkor minket mivel fognak beoltani!

Az oltásról tőlem részletesebben!

/Véleményem nem a magyar kormány tájékoztatásán alapszik!/

Az ismertté vált COVID-19 fertőzésről ma annyit tudunk, hogy aki a fertőzést megkapja, annak legalább 20 % esélye van arra, hogy súlyos tünetekkel korházba kerül és számolnia kell súlyos szövődményekkel is, míg 3-4% esélye van arra, hogy bele is fog halni a fertőzésbe.

A már ismertté vált egyes oltóanyagokról pedig annyit tudunk, hogy 50 és 95 % közötti eltérő mértékben akadályozzák meg, hogy fertőzötté váljunk.

Azt azonban sokkal kevesebbet halljuk, hogy önmagában az a tény, hogy sokan az oltás ellenére is megfertőződhetnek, nem jelenti azt, hogy ők ugyanabban a helyzetben fertőződnek meg, mintha nem kapták volna meg bármelyik védőoltást.

Ismereteink szerint, minden elterjedt védőoltás esetében az összes beoltottnál képződik ellenanyag a vírussal szemben, csak az egyes oltásoknál – eltérő százalékban – nem annyi, amely képes magát a megfertőződést is megakadályozni, de a szervezetének a védekező mechanizmusa az oltástól már a fertőzés előtt beindult, és a szervezet több-kevesebb ellenanyaggal várja a később érkező vírust.

A beoltottak esetében tehát a szervezet már felkészülten fogadja a vírust. Vagy annyira felkészülten, hogy a vírus már meg sem tudja fertőzni az érintetteket, vagy csak annyira, hogy a fertőzés ugyan bekövetkezik, de a szervezet felkészültsége miatt súlyos megbetegedéstől már nem kell tartani, a szervezet viszonylag könnyen legyőzi a szervezetbe került vírust és a beteg súlyosabb szövődmények nélkül meggyógyul.

Ez tehát azt jelenti, hogy bármelyik oltóanyag esetén igaz, hogy a védettség beállta után már nem kell tartani sem a súlyos szövődményektől, sem a haláltól, míg a védettség beálltáig is napról napra csökken a veszélyeztetettség szintje! Nekem ennyi most éppen elég!

Mennyit érnek Orbán Viktor lapjai?

Szerintem sokat! A magyar kormány egyedülálló döntést hozva elrendelte, hogy gyakorlatilag az európai és a magyar gyógyszerészeti hatóságokat az engedélyezési eljárásból kizárva, számos oltóanyag esetében a többi európai országot hetekkel megelőzően tette lehetővé azok felhasználását Magyarországon.

Mit nyerhet ezzel a döntéssel Orbán Viktor?

  • Napi száz közötti halálesettel számolva, egy hónap előny esetében mintegy háromezer életet menthet meg, és ezzel egy remek kommunikációs eszköz is a kezébe kerül, hogy a magyar kormány mennyivel hatékonyabb, mint az európai kollégái. Ezt már ma is alkalmazza, de erre a kommunikációs dömpingre biztosan számíthatunk majd a következő hónapokban.
  • Számos gyógyszergyártó törekszik arra, hogy minél korábban bekerüljön az európai piacra, de ennek feltételei egyrészt drágák, másrész igen időigényesek, így egyre jobban lemaradnak a konkurens gyártóktól. Számukra igen vonzó lehetőség Orbán Viktor ajánlata, mivel innentől kommunikálhatják az egész világon, hogy az oltóanyagukat már a gyakorlatban is használja egy uniós tagállam.
  • A vonzó ajánlat okán az is valószínű, hogy annak ellenére, hogy a magyar piac a nagyobb gyártók számára, a már engedélyezett gyógyszerek esetében jelentéktelen, de ebben a helyzetben felértékelődik, így a magyar rendelés előre kerül, valamint okkal vélelmezhetően kedvezőbb árat is kaphat ebben a szakaszban.
  • Végül, de talán az Orbán kormányra legjellemzőbb módon, a forgalmazó saját érdeke, hogy idő előtt megjelenhessen az Unióban „felülírja”, hogy a szerződéskor különösebben érdeklődjön arról, hogy a magyar fél miért iktat közbe egy-két egyébként szükségtelen elemet, partnert, közvetítőt a beszerzési folyamatába.

A demokratikus jogállamokban szocializálódott kritikusok szerint Orbán Viktor 19-re kért lapot azzal, hogy a megszokott gyógyszer ellenőrzési rendszert kihagyva döntött az új vakcinák behozataláról és felhasználásáról. A kritikusok szerint óriási kockázatot, felelősséget vett magára ezzel a miniszterelnök, mert mi lesz, ha kiderül valamelyik vakcináról, hogy annak egyes esetekben súlyos mellékhatásai vannak.

Szerintem Orbán Viktor esélyei ennél sokkal jobbak. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján ugyanis, a gyógyszerek engedélyezési folyamatnak abban a stádiumában, amelyek érintik a kormány eljárását, már minimális az esélye annak, hogy jelentős veszélyeztetésre kerüljön sor. Inkább csak az a kérdés, hogy mekkora lesz az igazolt hatékonysága, de mint azt már kifejtettem, ebben az esetben, ennek a COVID-19 esetében kisebb a jelentősége, mert a szervezet védekező rendszerének aktivitását, szinte biztosan kiváltja mindegyik, ez pedig alapvetően befolyásolja, érdemben csökkenti a fertőzés kockázatát.

Mások miért nem utánozzák a magyar kormányt?

 A diktatúrákról sokan mondják, hogy sokkal hatékonyabban tudnak működni, mint a demokráciák, hiszen sok mindent megtehetnek a hatalom egyszemélyes, megkérdőjelezhetetlen döntéseivel, amit a demokráciában nem, vagy csak hosszas előkészítés után lehet. És ez szerintem is így van. Ennek ellenére szerintem a diktatúra mégsem jó, mert a „hatékony fellépést” nem csak a köz érdekének beteljesedését segítő területeken áll fenn (sőt ott csak nagyon ritkán érhető tetten), hanem jellemzően a köz érdekeinek semmibevételét, a köz kárára történő mértéktelen gazdagodást, az oligarchák kialakulását, az ellenvéleménnyel szembeni erőszakos fellépést segíti.

Az Orbán kormány, ami nem mást jelent, mint a miniszterelnök akarata, miután érzékelnie kellett, hogy a járványkezelésben elkövetett sorozatos hibáit a társadalom büntetni kezdte, a miniszterelnök támogatottságának folyamatos csökkentésével, egy olyan lapot húzott, amit Európa demokráciái nem mernek utánozni.

A demokrácia védelmezői gyakran hangsúlyozzák, és én ezzel is azonosulni tudok, hogy a demokrácia éppen a viták okán nyilván kevésbé hatékony egy-egy döntésre vonatkoztatva, mint az azonnali döntést hozó diktatúra, de hosszabb távon több jó döntés születik éppen a viták okán egy demokratikus rendszerben, mint a diktatúrákban, ahol a védelmező kritikának nincsen helye, ezért összességében a demokrácia a hatékonyabb.

Éppen ez, a kétségeken alapuló demokratikus vita időigényessége érhető tetten most, amikor az Unió demokratikus berendezkedésű kormányai számára elképzelhetetlen, hogy a szakhatóságokat kihagyva, az állampolgáraik veszélyeztetése árán hozzanak gyors és hatékony döntéseket.  Pedig a legtöbb uniós ország jogrendje ezt általában lehetővé tenné veszélyhelyzetben, de egy ilyen döntés felelősségét nem merik felvállalni, ennek nincsen demokratikus joggyakorlata.

Mindenki döntse el, hogy mit tenne egy olyan helyzetben, amikor a magyar lakosság számára vetítetten mintegy háromezer élet megmentését csak olyan áron lehet biztosítani, hogy a megmentésükkor kockáztatjuk hét-nyolcmillió ember veszélyeztetettségét. Szerintem nincsen egyértelmű válasz. Én sem tényként jelentem ki, hogy igazam van, amikor úgy becsülöm ezt a konkrét helyzetet, hogy a háromezer emberi élet tény, míg a veszélyeztetettség csak lehetséges, és a súlyos veszélyeztetettség esélye minimális, azaz ma én is vállalnám egyes előre haladott oltóanyagok „idő előtti” használatba vételét, ezeket azonban kizárólag önkéntes alapon.

Oltás szkeptikusok

Mivel az írásaimat okkal vélhetőleg csak értelmes emberek olvassák, előadásaimra is csak ebből a körből járnak, így én itt csak nagyon röviden írok az ún. oltás szkeptikusokról, ellenzőkről.

Évszázados vita az egészségügyben, hogy megengedhető-e az eutanázia, azaz a gyógyíthatatlan beteg döntésére bízott aktív vagy passzív halálba segítése azoknak, akik ezt kérik. Pedig az eutanáziáról való döntése azoknak, akik úgy látják, hogy „békésen szeretnének elmenni” és nem kívánják maguknak a természetes halálukig még várható elnyújtott fájdalmak sokaságát, csak a saját életükről döntenek. Nekik ma a világ legtöbb országában, így Magyarországon is ezt a lehetőséget nem adják meg, nem dönthetnek magukról.

Ezzel ellentétben, a COVID-19 egy olyan járvány, hogy aki fertőzötté válik, az tovább fertőzhet és akit megfertőz, annak 3-4 %-os esélye van arra, hogy belehal a betegségbe. Én azt követően, amikortól nyitva áll az oltás lehetősége valaki számára és Ó azt visszautasítja, majd igazolhatóvá válik valakinek a súlyos betegsége vagy halála, az érintettől kapott fertőzés következtében, súlyos börtönbüntetésre ítélném.

FONTOS! Ez a leírás természetesen nem vonatkozik azokra, akiknél az oltás, az egészségügyi szervek által, vagy az oltóanyag leírása szerint is igazolt veszélyt jelentene.

Oltási terv

Az oltási terv egy olyan felkészülési dokumentum, amely részletesen kidolgozva várja azt a helyzetet, amikor olyan számban megjelennek a védőoltások, amelyek mentén elindulhat a tömeges védőoltások beadása.

Bár az oltási terv talán nem is a legfontosabb eleme, azonban vitathatatlanul a legegyszerűbb része a beérkező oltóanyagok beadásának prioritási sorrendje. Prioritási sorrend egy megbeszélésen, akár néhány óra alatt is elkészülhet, mint az okkal vélelmezhetően így is történt, amikor már kezdett elviselhetetlenné válni, hogy mennyien kérik számom a kormányon az oltási terv hiányát. Erre utal, hogy még ezt a féloldalas dokumentumot is folyamatosan módosítgatni kell. Viszont így már volt, van egy papírfecni, amire a kormány médiában azt lehetett kommunikálni a hívőknek, hogy természetesen egy felelős kormánynak van oltási terve.

  • A magyar megoldással (titkossággal) szemben a létező oltási terv például feltételezi, hogy annak a társadalom általi megismertetésének forgatókönyvét is tartalmazza, mert anélkül annak megvalósulása kivitelezhetetlen. Nincsen olyan létező ok, nincsen olyan létező oltási terv, amelyet el kell zárni a nyilvánosság elől, kizárólag ezzel ellentétes okok és érvek léteznek.
  • A létező oltási terv képes elkülönülten tartalmazni azt a helyzetet, amikor már megérkeznek az első védőoltások, de azok nagysága még nem alkalmas a tömeges oltásra és azt a helyzetet, amikor a vakcinák már kellő számban rendelkezésre állnak, és a tömeges oltás logisztikája, informatikai és eszköz háttere, valamint a szükséges humán erőforrások biztosítása a feladat. Ezért semmi nem igazolja a kormány, az operatív törzs azon indoklását, hogy létezik részletes oltási terv, de azt a naponta változó vakcina ellátás miatt folyamatosan módosítani kell, ezért majd csak akkor teszik közzé, ha lesz már elégséges vakcina a tömeges oltáshoz.
  • A létező oltási terv hetekkel, már hónapokkal korábban felkészíti az állampolgárokat arra, hogy a vakcina beérkezését követően személy szerint neki hol lesz az oltási pontja, ki fogja őt és mennyi idővel korábban értesíteni, hogy hová és mikor kell mennie az oltási pontra, vagy ha olyan az egészségügyi állapota, akkor ki viszi majd oda, vagy ki hozza házhoz az oltását. Ennek ismeretében az állampolgárok megszervezhetik saját oltásukat, szeretteik szállítását, stb.
  • A létező oltási terv tartalmazza, hogy miként kell, és miként lehetséges kiállítani, az oltási pontok működtetéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket, így mindenki láthatja, hogy reális és lehetséges tervvel rendelkezik az ország.
  • A létező oltási terv tartalmazza a rendszer működtetésének valamennyi logisztikai feladat felsorolását, a feladat végrehajtásának, megszervezésének felelősét, és a feladat megvalósításának leírását.

Határozott véleményem, hogy Magyarországnak még ma sincsen valós és kidolgozott oltási terve, bár ma már legalább néhány felkészült szakember is dolgozik rajta. A kihívás így sem lesz könnyű a kijelölt államtitkárságon, mert minden megoldás feltételezne egy működő államgépezetet, amely azonban a hatalom erőszakszervein kívül ma nem áll a kormány rendelkezésre.

Rossz volt látni, hallani, amikor Orbán Viktor Brüsszelben 2020. december 11-én kijelentette, hogy „Ma egy általános, országos, egy-két nap alatt történő átoltásnak a föltételei megvannak” Magyarországon, és ezzel nem csupán minket, magyarokat nézett le a miniszterelnökünk, hanem egész Európát. Megszokta, hogy szinte bármekkorát mondhat, a hívők nem ellenőrzik, csak hiszik és büszkék rá. Pedig ma már vannak ismert adataink, akár tudhatjuk, hogy milyen számú oltáshoz, milyen nagyságú háttérre van szükség.

Angliában február 7-én érték el az eddigi napi oltási rekordot, közel 610 ezer oltással. Ehhez Angliában több mint ötezer oltópontot kellett kialakítani, több mint harmincezer ember bevonásával. Orbán Viktor bejelentéséhez, mely szerint mi képesek lennénk napi három és félmillió embert beoltani, azt jelentené, hogy mi fel vagyunk készülve akár hatszor több, azaz harmincezer oltópontot felállítani, 180 ezer személyt bevonni az oltásokba, miközben körülbelül 120 ezer, ma rettenetesen túlterhelt egészségügyi dolgozónk van összesen Magyarországon. A miniszterelnök szerint mi fel vagyunk készülve arra is, hogy egy-egy napon mintegy három és félmillió ember utazását megszervezzük az oltópontokra és vissza, azaz hétmillió utazást biztosítanánk időpontra!

Persze aki ismeri a magyar viszonyokat, ma már semmit nem tart lehetetlennek. A kormány csütörtökön elrendelné az ötezer háziorvosnak, hogy a következő hét szombat-vasárnapjára szervezze meg mindegyik nap 700-700 betegnek a kiértesítését, menjen el a vakcinákért és az oltáshoz szükséges eszközökért (injekciós tűkért, stb.).

Mivel az oltást követően fél órát ott kell maradnia az oltott személynek az oltóponton, így alakítson ki átlagosan harminc elkülönített pihenőhelyet, stb. Azaz 12 órán át, percenként oltson be egy-egy személyt, és lássa el őket szakszerűen.

Ez nyilvánvalóan nem lehetséges, de nincsen baj, hiszen a kormány meghozta a rendeletet, amit immár a háziorvos nem tart be, ezért kizárólag a renitens háziorvosok lesznek a hibásak.

Azóta azért változtak a hivatalos közlések, ma már „csak” napi félmillió oltási képesség a hivatalos közlés, ami közel megegyezik a hétszer nagyobb Egyesült Királyság képességével.

Budapest, 2021. február 9.

Palotás János