Home Jegyzeteim Éljünk jobban! – első rész

Éljünk jobban! – első rész

0
Éljünk jobban! – első rész
Mindenki szeretné megszerezni, ezért sem lehet mindenki gazember akinek sikerült!

Optimizmus, vagy tenni akarás a gazdaságban?!

Bevezető gondolatok a könyvemhez:

1989-ben jelentettem meg barátaimmal – a VOSZ gazdasági programjaként – a ” NE SZEGÉNYEDJÜNK, VAN MÁS ALTERNATÍVA IS!”című kiadványt. Mint azt az előszóban is írtam, a közel tíz éve íródott tanulmánynak sajnos még ma is van számos aktualitása. Természetesen legtöbb elemét a mához kell igazítanom, szemléletét azonban szeretném megőrizni. Azzal a szemlélettel, amely 1996-ban Magyarországon világkiállítást rendezett volna – ma már állna, és valószínűleg nem is lenne olyan új az évekkel korábban felépült Nemzeti Színházunk, épülne a négyes metróvonal, és az M3-as illetve M5-ös autópálya is elérte volna már az országhatárt, stb.

Ma még nem tudom, hogy készülő könyvemnek mi lesz a címe, de szemlélete most is azt szeretné sugallni, hogy éljünk jobban, legyen életünk tartalmasabb, alkotóbb. A gondokat ismerjük fel és ismerjük el, de ne a magyarázkodás érvrendszeréhez, hanem a megoldások feltárásához vezessenek.

Egy példát szeretnék itt bemutatni arra, hogy lehet másként is gondolkodni! A költségvetés túlzott hiányának mérséklésére az elmúlt tizenöt évben, csak olyan előterjesztés készült, melyben vagy az elvonások növelésével kellett a bevételeket növelni, vagy a kiadások csökkentésével mérsékelni a hiányt. Nem olvastam egyetlen olyan megközelítést sem, amelyben azt keresték volna, hogy milyen kiadási többlettől várhatnánk olyan hatást, hogy annak következményeként a bevételek nagyobb ütemű növekedésével lehessen számolni. Az elmúlt huszonöt évben sikeres gazdasági fordulatot felmutató országok mindegyikében például – nehéz induló gazdasági pozíció esetében – a fejlett világ átlagát meghaladóan növelték az oktatásra (lásd bővebben a kultúráról szóló fejezetben) fordított kiadásokat annak érdekében, hogy a felgyorsuló gazdasági növekedés ezt is meghaladó bevételi többletet hozzon. A társasági adó egyszeri (és akkor sem kormányzati ötletből fakadó) jelentős csökkentésén kívül nem volt rá példa, hogy az elvonás mértékének csökkentésével próbálják meg elérni az adó vagy más járulékok bevételének növelését.

Pedig az élet ennél sokkal színesebb. Nehéz helyzetekben is lehet a kevésbé rossz megoldások keresése helyett legalább az első jó megoldás felkutatására törekedni. A rossz helyzetet elfogadva, annak okán visszafogottan cselekedve, azaz lassabban haladva egyszerűen nem lehet a fejlettebbet, a gyorsabban fejlődőt utolérni! Annak tudatában, hogy reális helyzetünk rosszabb, mint célként kitűzött környezetünké, nekünk a fokozott kockázat felismerésével és felvállalásával, de gyorsabban kell haladnunk, merészebb döntéseket kell hoznunk.

Biztos vagyok benne, hogy az elkövetkező hónapok is felvetnek majd számos dilemmát, vitát egy-egy új elképzelésről, beruházásról, gazdaságpolitikai elképzelésről, vagy megoldandó kihívásról. Ezen könyv kézirata igyekszik majd a napi beszédtémák figyelembevételével az egyes gazdasági összefüggéseket úgy kifejteni, hogy a végén egy rendszerbe szedhető, és teljességre törekvő könyvvé formálódjon az írások összessége.