Home Gazdaságról A PÉNZÜGYI VÁLSÁG ÁTMENETI HATÁSA A FORINT/EURÓ ÁRFOLYAM ALAKULÁSÁRA!

A PÉNZÜGYI VÁLSÁG ÁTMENETI HATÁSA A FORINT/EURÓ ÁRFOLYAM ALAKULÁSÁRA!

0

2009-03-06_19:00:00

Úgy látszik, hogy minden év hoz valami aktualitást a forint/euró árfolyam alakulásának elemzése tárgyában. Az alábbi írás megértéséhez nélkülözhetetlen elolvasni az e témában írt korábbi írásaimat. Az alábbi linkekre kattintva az írások elolvashatóak.

2007. április 5-i írásom

2008. június 17-i írásom

Fontos kiemelnem, hogy a korábbi írások egy „normális” piaci időszakban készültek, és ugyanezen piaci környezetre vonatkoznak. Ez nem jelenti azt, hogy a leírtak ma ne lennének érvényesek, csak a válság időszakára vonatkozóan kiegészítésre szorulnak.

A 2008. októberében kirobbant válság ráadásul éppen egy nemzetközi pénzügyi válság, amely a piac vásárlóerő finanszírozási oldalának korlátozott voltában jelent meg. Így a magyarországi gazdasági válság háttere a finanszírozó forrás hiánya, ami elsősorban devizahiányt jelent. Ennek egyenes következménye a devizaforrások átmeneti, akár jelentős felértékelődése. Ezt a folyamatot tovább erősíti a válsághoz kapcsolódó bizonytalanság és bizalmatlanság, és kisebb részben a forint „támadhatósága” olyan spekuláns befektetők által, akik az általános pénzügyi válságból adódó veszteségeiket bármi áron megpróbálják máshol kompenzálni.

A leírtak alapján is állítható, hogy a forint/euró árfolyamának elszakadása nem a forinthoz kapcsolódó reálgazdasági folyamatokból ered, így annak hatása is elsődlegesen a válsághoz kötött, azaz átmeneti. A nemzetközi pénzpiac rendeződésével, a devizaforrások elérhetősége is normalizálódik, ami a hiányból adódó felértékelődést tereli vissza a normális mérték szintjére, míg az euró magyarországi bevezetésének közeledte, esetleg felgyorsulása a forint támadhatóságából eredő árfolyamveszteség okait szüntetheti meg. Végül a válságból való kiút időszakában, a mai bizalmatlansági veszteségek okai is visszaszorulhatnak.

A hosszú, sőt a középtávú prognózisom tehát nem változott, de rövidtávon a várható folyamatok korrekcióra szorulnak.

Átmeneti prognózisom szerint a forint/euró árfolyamának mélypontja valahol 330 forint/euró környékén várható, de az sem kizárt, hogy a mai 320 forint körüli árfolyam már az alja. Ebből adódóan aki ma teheti, devizatartalékait szerintem jól teszi, ha forintra váltja. Bár ma nagyon nehéz devizahitelhez jutni, de akinek sikerül, az már a 3-5 éves hitelek esetén is, a hitelidőszak egészére nézve átlagosan negatív hitelkamattal számolhat.

Egy éves távlatban én jövő tavaszra, kora nyárra 260-270 forint körüli árfolyamra számítok. Abban az esetben, ha a válság következményeként nem a normál folyamatok között lép be Magyarország az euró övezetbe, hanem a forint biztonsága érdekében politikai támogatás mellett felgyorsított ütemben, rövidebb várakozási idővel, akkor a korábbi biztonság árát az árfolyammal kell majd megfizetnünk, ami így akár 250-260 forint körül is lehet, a reális 230 körüli árfolyam helyett. Sajnálom, hogy ezt kell írnom, de a magyar politika „puha” tárgyalóképessége, és még gyengébb felkészültsége, és a leggyengébb önbizalma miatt nem számíthatunk briliánsan érvelő, az érdekeinket megvédő tárgyalásokra. Mivel a bevezetéskor rögzített árfolyamot nem a piaci folyamatok, hanem nemzetköz szerződésben kölcsönösen elfogadott érték szerint határozzák meg, így itt biztosan veszíteni fogunk 20-30 forintnyi árfolyamértéket!

Budapest, 2009. március 6.

Grand Ph.D Palotás János