Home Magyarországról SZOCIÁLIS BÉRLAKÁS HELYETT AZ UTCA VÁR SZÁZEZREKRE

SZOCIÁLIS BÉRLAKÁS HELYETT AZ UTCA VÁR SZÁZEZREKRE

0
SZOCIÁLIS BÉRLAKÁS HELYETT AZ UTCA VÁR SZÁZEZREKRE

Legkevesebb negyedmillió embert foszt meg véglegesen a lakhatástól a FIDESZ-KDNP új lakhatási törvényjavaslata

Mottó

Mit válaszolnál arra a felszólításra, hogy építs vagy újíts fel a saját pénzedből minél több szép új lakást, amiről kormány bármikor dönthet úgy, hogy el kell adnod a Te lakásodat az értéke 10 %-ért? Továbbra is építenél, felújítanál, vagy többé nem fektetnél be lakásokba?

Azért is nagyon veszélyesek az ilyen törvényjavaslatok, mert az emberek többsége nem jogi szakértőként figyeli a híreket. Az írásom mottóját most kifejezetten nekik írtam le, mert ha az írásom olvasója nem jogi szakértő, és így nem láthatja át egy ilyen törvényi szabályozásnak a jogi képtelenségét és veszélyét, akkor sem kell mást tennie, csak a fenti kérdésre kell önmagának választ adnia.

Ugyanis ma erről van szó! Jogos társadalmi elvárás minden államtól (nálunk az önkormányzatoktól), hogy biztosítson azoknak az állampolgárainak is méltó lakhatási megoldást, akik hosszabb távon sem tudják megvenni az otthonukat, és nem tudják megfizetni a piaci bérleti díjakat. Ma is többszázezren várakoznak ilyen otthonra, a törvény elfogadásáig még létező várólistákon.

Ezeknek a családoknak épít több száz éve úgynevezett szociális bérlakásokat szinte minden fejlett állam Európában és a világon. Magyarországon ezt a feladatot, hasonlóan a legtöbb államhoz az önkormányzatok látták el eddig. A FIDESZ újabb törvényjavaslata a törvényesített lopásról éppen ezt a semmi mással nem helyettesíthető támogatási formát lehetetleníti el véglegesen, újabb százezreket hagyva maga után az út szélén.

Jól mondta Orbán Viktor, hogy „ne arra figyeljünk, amit mond, hanem arra, amit tesz”. Hiszen azt mondta, hogy az Ő kormánya senkit nem hagy az út szélén, de a tettei százezreket kényszerítettek az ország elhagyására, és most újabb százezreket foszt meg az egyetlen, általuk elérhető lakhatástól, azaz nem ott hagyja őket az út szélén, hanem a valóságban maga taszít ki százezreket az út szélére.

Orbán Viktor a napi nagyotmondásai során azt is mondta az elmúlt évben, hogy a járvány ellenére mindenki megkapja a legmagasabb egészségügyi ellátást Magyarországon, mindenkit megvéd a járványtól, és együtt legyőztük a vírust, de a valós tettei alapján, lakósság-arányosan az egész világon Magyarország veszítette el a legtöbb állampolgárát, nálunk gyászol a legtöbb család.

Magyarországon ma közel százezer önkormányzati bérlakásokban él mintegy negyedmillió ember. A valós igény ennél sokkal nagyobb, hiszen további százezrek állnak sorba az igényükkel, várva, hogy egy lakás kiürüljön, vagy arra, hogy az önkormányzat új bérlakást épít, melynek átadásakor rá kerülhet a sor.

Kijelenthető ugyanis, hogy a lakástörvény idézet törvénymódosító javaslatának elfogadása esetén ilyen lakás többet már nem lesz! Akik ma várólistásak végleg lemondhatnak arról, hogy a társadalom segíteni fogja őket a lakhatásuk megoldásában.

Az írásom mottóját elolvasva felelős önkormányzat a köz pénzét a továbbiakban nem fordíthatja szociális bérlakások építésére és felújítására sem, hiszen azzal kell szembesülnie, hogy az általa fejlesztésre költött közvagyon akár kilencven százalékát, minden kompenzálás nélkül bármikor elvonhatja az orbáni rezsim.

Természetesen a jog keretei között ezt nem tehetné meg, hiszen ez az előterjesztés, ami már zöld utat kapott a Parlament fideszes többségű Gazdasági Bizottságától, miközben az előterjesztés ellentétes a tulajdonnal összefüggő szinte valamennyi jogi előírással, még Magyarországon is. Ez azonban csak a jogállamiság keretei között lenne akadály a FIDESZ-KDNP számára. A mai Magyarországon azonban a jogállamiságról már évek óta nem beszélhetünk. Az sem akadálya a törvényjavaslat fideszes elfogadásának, hogy az alapjaiban sérti az Emberi Jogok Egyezményét, különösen annak a tulajdonnal foglalkozó első kiegészítését, és az UNIÓ valamennyi jogi előírását, amely a tulajdon védelmét, valamint a tulajdon feletti rendelkezési jogot biztosított védeni.

Ebben az írásomban az értehetőség megőrzése miatt eltekintek attól, hogy az elmúlt évtizedek folyamatos korrupciója miatt, ma az önkormányzati lakások igen nagy hányadát koránt sem rászorultak lakják. Mindez azonban semmit nem változtat a szociális bérlakások társadalmi kötelezettségen alapuló elsődleges funkcióján, amely funkció más módon nem pótolható. Ezt kívánja a FIDESZ ma megsemmisíteni!

Aki azt hinné, hogy Magyarországon, az Orbán kormány már nem tud újabb meglepetést okozni, mert egyszerűen már nem lehet lejjebb, annak Böröcz László indítványának elolvasása után ismét arra kellett ráébrednie, hogy már megint tévedett, van és lesz is még lejjebb!

Az Orbán kormány, most egy újabb rést nyitott meg a jogalkotása terén, amelynek „sikeres” véghezvitele beláthatatlan veszélyt jelentene mindenkire nézve. Ma a közös vagyonunkat adja oda ellentételezés nélkül a barátainak, de holnap már a magánemberek, vállalkozások vagyontárgyai, ingatlanjai, majd ingóságai következnek, mert a jelen előterjesztés semmiben nem tér el attól, hogy az önkormányzatok helyébe magánvállalkozásokat, magánembereket helyettesítsen be egy következő előterjesztése során. A tulajdon védelmére hivatott hazai és nemzetközi előírások ugyanis nem tesznek különbséget aközött, hogy a tulajdon önkormányzati, intézményi, vállalkozási vagy éppen magántulajdon. Így tehát nyugodtan rögzíthető, hogy abban az esetben, ha ezt a javaslatot akár eredeti formájában, akár módosításokkal szűkebb területen, például a Budai Várban lakó elvbarátokra tekintettel, csak a befolyásos barátok lakhelyeire kiterjesztve fogadják el, akkor az már tartalmilag nem fog mást jelenteni, mint a hatalom erőszakos vagyonelkobzási sikerét.

Lassan tizenkét éves már az Orbán kormány által általánossá tett, a jogalkotás szégyeneként bevezetett azon gyakorlata, amellyel semmibe veszi a saját maga által megalkotott, a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény elveit, és a jogalkotás általános szabályai helyett a csak kivételként, a korlátozott kört érintő, kisebb jelentőséggel bíró jogalkotás egyszerűsítése érdekében biztosított lehetőséggel visszaélve egyéni képviselői indítványként, stróman képviselők útján terjesztik be akár a legjelentősebb törvényjavaslatokat is.

Éppen ezért, akár azt is hihetnénk, hogy szinte említésre sem méltó Böröcz László személye, amikor a legutóbbi kormány javaslatot az önkormányzati bérlakások kényszer értékesítéséről egy Böröcz László nevű, a feladatra kijelölt, egyébként saját személységét már a Fidelitas elnökeként régen elvesztett fideszes képviselő terjesztette a Parlament elé.

PJ fotó

Én azért az előterjesztő életútját olvasva most ódzkodnék egy ilyen leegyszerűsítéstől. Böröcz László 2012-től 2014-ig éppen abban az időszakban, amikor a Miniszterelnökséget Lázár János vezette és amely időszakban megfogalmazódott, hogy az Orbán kormány a közpénzeknek magánvagyonná alakításával kívánja „megerősíteni” a nemzeti polgárságot (értsd, a Fidesz gazdasági hátterét), Böröcz a Miniszterelnökség gazdasági tanácsadója volt. Innen már egyenes út vezetett a legértékesebb ingatlanvagyonnal rendelkező Belváros-Lipótváros általános alpolgármesteri tisztségéhez 2014. és 2018. között. Böröcz sokat tanult elődjétől, Rogán Antaltól a Belváros köztulajdonának magántulajdonná alakítása terén. Böröcz László így okkal vélelmezhetően szoros ismeretséget köthetett mind az akkoriban fénykorát élő lakásmaffiával éppen úgy, mint a belváros önkormányzati ingatlantulajdonának döntő részét lenyúló befolyásos Fideszes vezetőkkel és ingatlan spekuláns üzlettársaikkal. Ezért bár én is úgy gondolom, hogy Orbán Viktor jóváhagyása, sőt akár saját újabb ötlete nélkül, ez a törvényjavaslat ma nem lehetne a Parlament előtt, de az előterjesztő személyének kiválasztását most nem a véletlenre bízva határozták meg.

PJ Fotó

Azért én leírom, hogy értve az ellenzéki vezetők, polgármesterek felháborodásának a szokásost is meghaladó indulatát, de nem értek egyet azzal, hogy az indulatukból többnyire a tehetetlenséget érzem ki, pedig ez nincsen így! Szakértőként természetesen az ellenérték számomra ez esetben nem megbízás, hanem a közérdek, szívesen elmondom bármelyiküknek, miként kell ellehetetleníteni az ebből a javaslatból kiolvasható ordas szándékot. A társadalmi válaszra pedig ott van a 2022-es országgyűlési választás mindannyiunk számára.

Budapest, 2021. május 26.

Palotás János