Home Magyarországról ÁLLNAK A KOMBINÓ (Combino) VILLAMOSOK!

ÁLLNAK A KOMBINÓ (Combino) VILLAMOSOK!

0
ÁLLNAK A KOMBINÓ (Combino) VILLAMOSOK!

2006-09-18 23:00:00

Vajon mi kerül ebben a villamosban kilencszáz millióforintba?!

Lassan már a komikum határait súrolja mindaz, ami az új budapesti nevezetesség, a Kombinó villamost övezi. Amikor az Internet keresőmben megadtam, hogy „állnak a Kombinó villamosok”, több mint hetven találatom volt! És mindezt több mint negyven milliárdért!

És mégsem ez az oka annak, hogy nap mint nap eszembe ötlik ez a szó! Bár az Internetes írásaim nyitólapjain jogilag félreérthetetlenül írom, hogy valamennyi írásom vélemény, melyben mindig fenntartom a tévedés jogát, most megismétlem, hogy a jelen írásomban megfogalmazott érzés, nem oknyomozás eredménye, csupán érzés, vélemény.

A városban autózva gyakran megyek el egy-egy új villamos csoda mellett, és nézem a napi hírek főszereplőjét. Az életem úgy alakította a sorsomat, hogy több száz kiemelkedő fejlesztési projekt megvalósulását kísértem végig a kezdetektől. Az évek során kialakult bennem a gyakorlat, hogy akár az addigi projektektől jelentősen eltérő területen megjelenő új elképzelések bemutatásakor is eléggé nagy pontossággal meg tudtam becsülni, egy-egy fejlesztés megvalósulásához szükséges időt, és költséget. A Kombinó villamosokat nézve vissza-vissza tért a gondolataimba egy gyermekkoromban játszott kabaré tréfa, amit többször is végignéztem a televízióban. A kabaréjelenet lényege az volt, hogy a feleség megvett egy drága fotelt, amit az éjszaka közepén, az ágyból felkelve darabokra szed a férj, az őrületig megzavarodva, hogy mi kerülhetett annyiba azon a fotelben?! Nézem a Kombinó villamosokat, hogy „Mi kerülhetett ezeken a villamosokon darabonként kilencszázmillió forintba?” és miért érhette meg, hogy további ötmilliárdot kelljen ráfordítani, az alig néhány évvel korábban felújított körút ismételt átépítésére!

 

Számolgattam! Kilencszáz millió forint, amellyel a reklámok szerint akár 350 utas is képes egyszerre utazni. Ha abból indulok ki, hogy egy személyautóban öten férnek el kényelmesen ülve, légkondicionált környezetben, zenét hallgatva, akkor az utazás legnagyobb kényelméhez 70 személyautóra lenne szükség a 350 utas elszállításához. 900 millió forint esetén ez autónként éppen 13 millió forintot biztosítana. Ezért a luxusautó kategóriában is kiemelkedő Lexus autókat biztosíthatnánk a BKV utasainak. Itt valami nagyon nincsen rendben. Mit jelent, hogy a légkondicionálás további milliárdokat igényelt volna. Azaz villamosonként mintegy százmillió forintot. Százmillióért, egy 120 négyzetméter alapterületű villamos légkondicionálása, amikor a szellőző rendszer már a standard változat része, így a százmillió csak a hideg levegő előállítására képes eszköz lenne. Biztosan csodákra vagyok képes, ha egy a villamos légterének megfelelő lakás teljes légkondicionáló rendszerének kiépítése, benne az eszközökkel, a legmagasabb műszaki színvonalon sem haladja meg a hárommillió forintot. Persze nem akkor, ha a rendszert a Siemens szállítja, a megrendelő a mi pénzünkön a BKV és a döntéshozó, a pénzünket átcsoportosító a Városháza. Nézegetve a Siemens fejlesztés új csodáját, valahogy úgy érzem, hogy az a lehetséges legnagyobb pénzpocsékolással járó megvalósításában sem kerülhet többe, mint kettőszázmillió forint, azaz a vételár mintegy ötöde!

Valahogy nem is az fáj a legjobban, hogy az érzésem szerint megint becsaptak minket közel harminc milliárddal, hanem az hiányzik, hogy mi mindent lehetne megvalósítani ezekből a milliárdokból, és azokból amelyeket hasonló hatékonysággal költenek el a nevünkben évről évre. Milyen csodás lehetne a városunk, az országunk, ha ránk költenék azt, amit mi fizetünk ki! Ez nagyon hiányzik! És ez nagy felelősség, amelynek érzete hiányzik a döntéshozóink többségéből!

Közben pedig a hírekből tudhatjuk, hogy a Siemens Transportation Systems (TS) bécsi gyárában zavartalanul folyik a „Combino” járműcsalád új szerelvényeinek gyártása, a milliárdos veszteségekkel, és több mint hatvanmilliárdos adóssággal rendelkező Budapesti Közlekedési Részvénytársaság számára!

Azért én várom a híreket, hogy itthon vagy külföldön a BKV-nál vagy a Siemensnél, esetleg a városházán egyszer megdöbbentő bejelentés mellett kiderül, hihetetlen szakmai nihil és/vagy vesztegetés, korrupció vette körül a „Kombinó” üzletet, milliárdos veszteséget okozva nekünk!

Grand Ph.D Palotás János