Home Magyarországról ORBÁN VIKTOR, A MAGYAR JÁRVÁNYKEZELÉS SIKERESSÉGÉRŐL

ORBÁN VIKTOR, A MAGYAR JÁRVÁNYKEZELÉS SIKERESSÉGÉRŐL

0
ORBÁN VIKTOR, A MAGYAR JÁRVÁNYKEZELÉS SIKERESSÉGÉRŐL
2020. szeptember 12. - Orbán Viktor a kormány új járvány stratégiájáról!
2020. szeptember 12. – Orbán Viktor a kormány új járvány stratégiájáról!

Orbán Viktor:

„a védekezés sikerét a halálesetek és a megmentett életek számában lehet mérni.”

2020. szeptember 12.

2020. augusztus végén pörgött fel újra a koronavírus járvány Magyarországon. Az első napok adatai „meglepték” a magyar kormányt, mert az új fertőzések száma kezdte sokszorosan meghaladni a tavaszi járvány csúcsnapjain mért adatokat. Három hét elteltével, 2020. szeptember 12-én már 916 új fertőzöttet találtak, ami a tavaszi legmagasabb érték mintegy ötszöröse volt. A halottak számának napi adatai azonban ekkor még nagyon alacsonyak voltak. Orbán Viktor azóta hírhedté vált kijelentését megelőző napon, szeptember 11-én egy krónikus idős ember hunyt el koronavírus következtében.

Én nem állítom, hogy Orbán Viktor közvetlen környezetében kizárólag nagyon alulképzett személyek dolgoznak, még ha állítható, sőt igazolható is, hogy a közvetlen munkatársainak átlagos szakmai elismertsége rohamosan csökken 2010 óta. Azt azonban állítom, hogy a munkatársait ma már kifejezetten jellemzi, hogy meg sem kísérlik a miniszterelnök figyelmét felhívni arra, hogy számos megszólalása vissza fog ütni rá, mert a nyilatkozatait általában jellemző tudatos félrevezetés mellett, számos nyilatkozata mögött a felkészültség és a tudás teljes hiánya is tetten érhető.

Így fordulhatott elő, hogy senki nem hívta fel a miniszterelnök figyelmét arra, hogy az akkor még rendkívül kedvezőnek látszó új haláleseti szám nem a szerencsének köszönhető, hanem annak, hogy a haláleseti szám 3-5 héttel követi a fertőzöttségi mutatók mozgását. Így a szeptember 11-i adat, az augusztus eleji (augusztus 11-én 15 fővel növekedett az igazolt fertőzöttek száma) fertőzöttségi adatok később majd várható halálozási mutatója. Orbán Viktor azonban ezt nem tudta, szólni pedig senki nem szeretett volna neki, így került sor a ma már hírhedt bejelentésére, mely szerint;

„a védekezés sikerét a halálesetek és a megmentett életek számában lehet mérni.”

2020. szeptember 12.

Tévedni persze szabad, és úgy a hétköznapokban azt akár be is lehet ismerni.

Na, de Orbán Viktor esetében ez fel sem merülhet!

Így aztán ma nem lehet könnyű magyarázni, hogy miként lehetünk mára Orbán Viktor és a magyar kormány tagjai szerint járványt legsikeresebben kezelő országok egyike, vagy inkább azok közül is az első, amikor a világon a járvány kezdete óta elsők vagyunk ugyan vitathatatlanul, de abban, hogy lakosságarányosan Magyarországon haltak meg legtöbben a járványban, miközben az első hullám gyakorlatilag elkerült bennünket.

Természetesen magam előtt hallom, miként Orbán Viktor, és a magyar hangjai (köztük kiemeltem Gulyás Gergely) mondják, hogy ez nem igaz, mert számos ország másképpen számol, mint mi.

Ezzel a védekezéssel csak az a baj, hogy a védekezés egyszerűen szólva NEM IGAZ!

Ha igaz lenne, úgy hosszan hallanánk a példákat azokról, akik másképpen számolnak. Hallanánk, hogy az Ő adatközléseik miben térnek el a miénktől, és az eltérés miként befolyásolná az adott ország közreadott számait úgy, hogy azok annyival rosszabbá válnának, mint amivel már Magyarország elé kerülnének.

Elvben ugyanis igaz, hogy számos ország a saját statisztikáját néhány elemében másképpen adja közre, mint Magyarország (megjegyezve, hogy tavasszal Magyarország is manipulálta a számait, illetve ma is számos elemében ellenőrizhetetlenné tette és teszi azokat), de a számítási elveik szinte kivétel nélkül mindig ismertek. Ennek megfelelően a fenti táblázatban az eltérő adatszolgáltatások korrigált adattal vannak jelen. Ezen kívül a magyar számítási elvet követi a fenti táblázat, az egészségügyi Világszervezet, az Unió és az ENSZ is. Az Unióban az elv kötelezően egységes, mert az Unió járványügyi támogatási rendszere éppen az egyes tagországok járványügyi érintettségét tekinti az egyik legfontosabb támogatási rangsornak, így az Uniós tagországok esetében, a táblázat a kötelező uniós adatgyűjtést követi függetlenül a hazai közlésektől.

Azt leszögezve említem meg, hogy véleményem szerint Orbán Viktor és a magyar kormány, kormánypártok, hatóságok reprezentánsainak nyilatkozatairól azt lehet megalapozottan elmondani, hogy azokat semmiben nem korlátozza a szembetűnően valótlan és ellentmondó állítások sokasága, azért az ellentmondások többsége ma már átlép minden határt.

Érdekes kép rajzolódik ki, ha összevonjuk, egyébként tényként összetartozó Orbán Viktor két állítását. Az egyik állítás, kijelentés szerint a védekezés sikerességét a halottak számából kell lemérni. A másik kijelentés az, hogy a magyar járványügyi védekezés az egyik legsikeresebb a világon. A két tényállításként elhangzó mondatból ugyanis az jön ki, hogy a magyar járványügyi cél a világon a legmagasabb halálozási arány elérése volt!

Természetesen ezt én sem gondolom róluk. A valóság sokkal inkább az, hogy a magyar járványügyi védekezés sok okból levezethetően az egyik legrosszabb volt eddig a világon, de a magyar kormányzati kommunikációt, Orbán Viktor siker nyilatkozatainak magabiztosságát ez semmiben nem zavarta meg. A magyar egészségügyet az elmúlt években teljesen lenyomorították, a szakemberek jelentős hányadát az országból elűzték, és a járványkezelés elsődleges céljaként sem az ország megvédését határozták meg, hanem a szabadrablás átmeneti lehetőségét látták meg benne, amit véghez is visznek nap, mint nap!

Palotás János

Budapest, 2021. április 30.

Kifejezetten érdekes lehet a teljes, közel harmincperces interjú megtekintése a Youtube felületén (ma még elérhető). Nem egyedüli, sőt kifejezetten jellemző tanulsága az interjúnak, hogy amiről, mint magabiztos és támadhatatlan kormányzati stratégiáról beszél, melyre tekintettel Magyarországon lesz legjobb átélni a járványt, abból semmi nem valósult meg. Minden rossz, amit a biztos stratégia ígért elkerülni bekövetkezett, sőt! De ezen még túl is lehetne lépni, ha az ígéret nem olyan megkérdőjelezhetetlenül adta volna elő a kritizálhatatlanságát, ha abban lett volna némi alázat a jövő bizonytalansága iránt, ha nem alázta volna a másként gondolkodó stratégákat. Az összegző tanulsága pedig annak felismerése, hogy bár semmi nem sikerült, mindenben az elkerülendő rossz következett be, Orbán Viktor és kormánya, a tényekkel semmiben nem törődve, az indulástól a mai napig állítja, hogy a magyar járványkezelés az egyik legsikeresebb, ha nem a legsikeresebb a világon.

Orbán Viktor járványstratégiája, ami a legtöbb áldozatot követelte a világon, az alábbi képre kattintva teljes terjedelmében megtekinthető.

Orbán Viktor 2020. szeptember 12.