Home Magyarországról ORBÁN VIKTOR VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYA

ORBÁN VIKTOR VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYA

0
ORBÁN VIKTOR VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYA

Alig egy-két nappal azután, hogy február elején megjelentek az első kiszivárogtatott hírek az Európai Bizottság által készülő azon konkrét elképzelésekről, amelyek az EU polgárai számára az Unión belüli biztonságos és szabad mozgást egy úgynevezett „zöldigazolvánnyal” kívánják majd a nyáron elősegíteni, a magyar kormány 2021. február 12-én azonnal döntött a magyar „védettségi igazolvány” soron kívüli bevezetéséről.

A sietségnek legalább két biztos oka volt!

Egyrészt a hírek szerint az EU zöldigazolványában szerepeltetni kell majd, hogy kit, milyen oltással oltottak be, és ez kockázatot jelentett Magyarország számára, mivel egyetlen uniós tagállamként, mi két olyan vakcinával is üzletelünk már ekkor, amelyet nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Orbán Viktornak ezért még a hivatalos bejelentés előtt szüksége volt arra, hogy a tárgyalásokon hivatkozni tudjon majd, a Magyarországon már létező védettséget igazoló igazolványra, és annak tartalmára. Így elsődlegesen arra, hogy a magyar védettségi igazolványon nincsen feltüntetve az oltás fajtája, mert az felesleges. Az EU tehát a magyarországi tényhelyzet alapján kényszerűen fogadja majd el, hogy a bármely tagállama által engedélyezett oltást az EU egész területén kezeljék biztonságos, elfogadott vakcina oltásként.

A másik, soha el nem maradó ok természetesen a sokmillió védettségi plasztikkártya gyártása, nyilvántartása, postázása kapcsán felmerülő új üzleti lehetőség. Ma már tudjuk, hogy egy 2023-ig tartó szerződés alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. lett az üzlet egyik meghatározó nyertese. Az egykori Állami Nyomda tulajdonosi körén belül az állami tulajdon ma már 5% alatt van. A Társaság Felügyelő Bizottságát azért Stumpf István az első Orbán kormány Miniszterelnöki Hivatalát vezető minisztere, majd a FIDESZ 2010. és 2019. közötti időszakban kinevezett alkotmánybírója vezeti.

Az első ok úgy tűnik nem jött be Orbán Viktornak, és miután e körben nincsen vétójoga, így bele kellett törődnie az időközben megszületett uniós döntésekbe. Így abba is, hogy amíg az összes magyarországi vakcinát nem hagyja jóvá az Unió, addig a jóvá nem hagyott oltásokkal beoltott (én is közéjük tartozom) magyar állampolgárokat nem illetik majd meg az Unió zöld igazolványa által biztosított szabad mozgás és egyéb könnyítő rendelkezések. Orbán Viktor számára pedig marad a lehetőség, az egyes államokkal való kétoldalú megállapodások megkötésére.

Ennek kapcsán a napokban Orbán Viktor magabiztosan úgy nyilatkozott, hogy „a számunkra fontos országokkal” a magyar kormány biztosan meg fog állapodni. Ebből persze még nem tudhatom, hogy Orbán Viktor honnan tudja, hogy számomra melyek a fontos országok, hiszen a „számunkra” kifejezésnek elvben arra kellene utalnia, hogy abba én is bele tartozom. Azt azért tényleg tudhatom, hogy Orbán Viktor számára melyek az igazán preferált országok. Így elvben tervezhetem a szabad utazásomat Oroszországba, Kínába, Törökországba vagy akár Azerbajdzsánba is, hiszen Azerbajdzsán a lekötelezettünk, miután 2012-ben kiadtuk nekik Ramil Szafarovot, „a baltás gyilkosukat”, hogy azóta is nemzeti hősként ünnepelhessék őt hazájában.

Vajon tényleg a védettséget igazoló a magyar plasztikkártya, vagy hamis illúzióként működő a magyar igazolvány?

Fordulatot hozott 2021. május elseje a magyar védettségi igazolvány életébe, mert megjelentek az első könnyítések, amelyek az igazolványhoz kötődnek. Azt sajnos eddig is kijelenthettük, hogy az első oltást követően, általában egy hét alatt postázott igazolványok, annak tulajdonosaiban hamis biztonságérzetet kelthettek, elsődlegesen az igazolvány elnevezése, és Orbán Viktor kommunikációjának következtében.

Ugyanakkor azt mostanáig nem lehetett kizárni, hogy amikor az igazolványhoz valós jogokat kapcsolnak majd, akkor is megtévesztő, immár valós veszély hordozója lesz az igazolvány, vagy annak életbe léptetésekor a józanész kerekedik felül, és a felelőtlenség fogalmát messze meghaladó veszélyeztetést el fogjuk kerülni. Az igazolvány tartalmazza ugyanis az első oltás dátumát, így semmi nem zárta ki például annak a lehetőségét, hogy a május elsején életbe léptetett első kedvezményeket azok vehessék igénybe, akiknek van védettségi igazolványuk, és az abban szereplő első oltási dátumtól már eltelt legalább két hónap. Ez a megközelítés is hibádzik egy cseppnyit, hiszen a második oltás megkapásáról az igazolványból nem tudunk meg semmit, de annak megtörténte erősen valószínűsíthető, valamint a védettségben az első oltásnak van meghatározó szerepe. A rendelet pedig akár ki is köthetné, hogy aki úgy használja a védettségi igazolványát, hogy nem kapta meg a második oltást is időben, az jogszabályt sért és büntethető. Az igazolványon szereplő QR kód pedig akár alkalmassá is tehető arra, hogy egy-egy ellenőrzés során, ha valaki jogosulatlanul használja az igazolványát, az megállapítható legyen.

De sajnos nem így lépett életbe a szabályozás!

A Kormányrendelet értelmezése szerint, összhangban a miniszterelnök nyilatkozataival, védettnek kell tekinteni mindenkit, aki az igazolvánnyal rendelkezik. Így védettnek kell tekinteni azokat is, akik egy-két hete kapták meg az első oltásukat. Pedig róluk szinte biztosan állítható, hogy még és azzal szemben sem, hogy ők megfertőzhetnek-e másokat vagy sem! Nyugodtan kijelenthető, hogy az első oltást követő első két hétben az érintettek ugyanolyan eséllyel betegszenek meg és fertőzik meg a környezetüket, a családjukat, mint akik még nem kaptak védőoltást. Ez éppen egymillió ember a négymillió beoltottból május 1-én.

2021. május elsején a legalább egy oltással beoltottak száma 4 023 137 fő!

1./ A vakcina gyártók vállalása szerint a biztosan védettséget azoknak jelent az oltás, akik már legalább egy hónapja megkapták a második oltásukat is. A leírt elvárásnak azok felelnek meg, akik 2021. április 1-én már megkapták mindkét oltásukat. Ennek a feltételnek is megfelelő, azaz a valóban védettnek minősíthető szám Magyarországon 2021. május 1-én 863 195 fő volt, ami a védettségi igazolvánnyal rendelkezők alig több mint egyötöde, míg a számuk nem érte el a lakosság 10 százalékát sem.

2./ Általánosnak tekinthető a gyártói és az orvosi vélemények alapján is, hogy a második oltást követő két hét elteltével a vakcinától várt védettség kialakulása, és a továbbfertőzés veszélyének kizárása már döntően létrejön. Ennek az elvárásnak azok felelnek meg, akik a második oltásukat is megkapták legkésőbb 2021. április 15-ig. Ez a szám ekkor 1 325 587 fő volt, azaz a védettségi igazolvánnyal rendelkezők alig 33 %-a, míg a számuk nem érte el a lakosság 15 százalékát sem.

És itt a vége annak a számolgatásnak, amit még meg lehet magyarázni a mai szabályozás szerint. Mert igaz ugyan, hogy azok a személyek, akik legalább egy hónapja már megkapták az első oltásukat (számuk 2 156 680 fő), azokról el lehet mondani, hogy nagyon nagy valószínűséggel megfertőződésük esetén már elkerülik a korházi kezelést, és szinte biztosan elkerülik a halállal járó fertőződést. Ugyanakkor magát a fertőzést még az érintettek 30-40 %-a megkaphatja, és ez azt is jelenti, hogy a fertőzést továbbadhatják ugyan úgy, mint akiket nem oltottak még be.

Egy társadalom járványügyi intézkedéseknek pedig elsődlegesen azokat kell védenie, akik védtelenek a járványszerű fertőzéssel szemben! Én még együtt tudok élni azzal a gondolattal, hogy néhány ember sajátos szabadság felfogása lehetővé teszi a számára, hogy a saját élete veszélyeztetése mellett utasítsa el a védőoltást, járjon szórakozni, alakítsa szabadon a saját életvitele szerinti kontaktusok számát, vállalva annak azt a következményét, hogy Ő megfertőződik úgy, hogy az akár az életébe is kerülhet. De nem tartozik az egyén szabadságához, hogy a saját döntésével mások életét tegye kockára azok akarata ellenére. Talán még elítélendőbb azok viselkedése, akik annak, hogy Ők már védettek az életüket is fenyegető megbetegedéstől – például az első oltással -, de még megfertőzheti őket a vírus, és így Ők tovább fertőzhetnek olyanokat, akik még önhibájukon kívül nem védettek, és a betegség az életükbe is kerülhet.

Ezért a négymillió beoltottból ma több mint kétmillió-nyolcszázezer azoknak az első oltással már rendelkező, tehát védettségi igazolványra jogosultaknak a száma, akiknek a kormány hamis biztonságérzetet adott önmaguk veszélyeztetésére, lehetővé téve számukra az éttermek zárt helyiségeinek, edzőtermeknek, fürdőknek, szállodáknak, sportrendezvényeknek a szabad, akár maszk használata nélküli látogatását. Ugyanez a kétmillió-nyolcszázezer személy azonban nem csupán önmagát veszélyezteti, hanem akár az életét is kockáztathatja millióknak anélkül, hogy tisztába lenne azzal, hogy mit tesz akkor, amikor egyszerűen csak él a kormánypropaganda által biztosított lehetőségeivel. Azért én őket sem mentem fel teljesen, ha élnek ezekkel a lehetőségekkel. Amiről ugyanis ez az írás szól, annak felismeréséhez önmagunktól senki számára nem kell különösebb tudás. Az elmúlt egy év alatt ennek a vírusnak mindenki számára megismerhető lett volna a viselkedése, így az is, hogy a vírus nem csak minket veszélyeztet, hanem abban az esetben, ha mi megbetegszünk, onnantól általunk mindenkit veszélyeztet (szüleinket, gyermekeinket, barátainkat, munkatársainkat, és ismeretleneket, akikkel csak találkozunk). Az is eléggé köztudottá vált már, hogy a teljes védettséghez, ideértve azt is, hogy mi se tudjunk másokat megfertőzni, nem egy oltás kell, hanem két oltás, és a második oltást követően egy hónapnak még el kell telnie.

Ugyanakkor azért választ a társadalom magának egy kormányt, hogy az kizárja annak lehetőségét, hogy az egyén gondatlansága, tudatának hiánya veszélyeztethesse a társadalom tagjait. Ez a kormány kötelezettsége és egyben felelőssége is, amit a magyar kormány biztosan nem tölt be! Magyarország kormányának döntései már nagyon hosszú ideje nem az állampolgárai felé fennálló felelőssége alapján születnek, hasonlóan a május 1-én életbe lépett intézkedésekhez. Egyáltalán nem véletlen, hogy a magyar járványkezelés következményeként, már hosszú ideje Magyarországon a legmagasabb a járvány kezdetétől számítottan az egymillió főre vetített, koronavírusban elhunytak száma a világon. Igen! A Világon!

Talán egyszer majd számon kérhető lesz a szeretteink elvesztése a tényleges felelősökön, és bár a hallottainkat ez nem fogja visszahozni, de megvédhetjük vele a még élőket!

Palotás János

2021. május 2.