Home Magyarországról A VÁLASZTHATÓ ÚT A GYURCSÁNY BESZÉD UTÁN!

A VÁLASZTHATÓ ÚT A GYURCSÁNY BESZÉD UTÁN!

0
A VÁLASZTHATÓ ÚT  A GYURCSÁNY BESZÉD UTÁN!

2006-09-17 05:00:00

Gyurcsány Ferenc - Magyarország miniszterelnöke 2006-2010.

Az elmúlt évek politikai közegében, bizony könnyen meg tudtam magamnak magyarázni, hogy miért nincsen időm a napi politika és közélet történéseivel foglalkozni. Segítette ezt a távolságtartást az is, hogy ugyanezen időszakban valóban kiemelkedően szép szakmai kihívásoknak tehettem eleget, és ezek a feladatok töltik ki ma is a mindennapjaimat. A mai éjszakára is úgy készültem, hogy az alvás kimarad, mert dolgoznom kell, és a feladatok miatt érdemes is, hiszen sokak várják azon gazdasági események megvalósulását, melytől a jövőjük, boldogulásuk gazdagodásában bízhatnak.

Most mégsem tudok igazán a munkámra koncentrálni. Hallgatom a híreket, követem az eseményeket az Interneten, és azon gondolkodom, milyen irányban haladnak az események, és mik lennének a megoldás esélyét magában hordozó események, az elvárható politikusi viselkedések.

A megoldás keresése egy olyan pillanatban, amikor a környezetünket az egyre erősödő feszültség, és nem a közelmúlt felelőseinek és tetteiknek az elemzése jelenti. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy akár csak önmagam is feledni tudnám az elmúlt hónapok döbbenetét, a politikai morál mélyrepülését. Igaz, arra amit a Gyurcsány beszéd tartalmaz, már én sem számítottam! A beszédet, annak körülményeit is elemezni kell majd, annak minden tanulságával.

Magam hajlok arra a jóindulatra is, hogy ez a beszéd nem a valóságot idézte föl. Rosszul átgondolt célja, egy MSZP vezetői találkozás hangulatának alakítása, egy kormányzati előterjesztés politikai támogatottságának „manipulatív” kikésztetése volt! Meggyőződésem szerint, ez a cél is hibás, átgondolatlan! Ugyanakkor normál esetben egy belső politikai találkozó morálisan elvetendő volta nem feltétlenül vonná maga után, hogy annak az egész társadalomra veszélyeztető hatással kellene lennie. Az élet azonban valóban nagy rendező, és az embereknek, különösen a politikusoknak vállalniuk kell tetteik következményeit. Jelen eseményeknek vitathatatlanul kell, hogy legyen következménye!

Hitem és politikai ismereteim, a demokrácia és a morál nem engedi meg, hogy a Gyurcsány beszéd után, a Gyurcsány kormány a helyén maradhasson! És ez nem szándék kérdése! Ez nem alakítható politikusok dohányfüstös szobáinak asztalai mellett. Ez a kormány le fog mondani, vagy ha mégis kitart a 2010-es választásokig, akkor akár évtizedekre is elhanyagolható politikai szereplővé veti vissza a magyar baloldal meghatározó politikai erejét! Nem mindegy tehát, hogy mikor, és milyen folyamatok mellett kerül sor a miniszterelnök és kormányának váltására. A következmények ugyanis ettől függőek lesznek!

A politológusok azon morfondíroznak, hogy lesz-e hatalomváltás, feloszlatják-e a Parlamentet? Kiírnak-e új választásokat? Megbukik-e a jelenlegi koalíció? Ha csak ez az út lehetne a megoldás, fel kellene készülnünk, hogy az ország nagyon sokat fog veszíteni az elkövetkező hónapokban, években. Ez esetben ugyanis arra kellene számítanunk, hogy a választásokat megnyert koalíció csak a legvégső esetben szánná el magát a hatalom „önkéntes” átadására.

Van más lehetőség is, van más demokratikus megoldás! Nyugodt, határozott, a társadalom érdekei is figyelembevevő döntéseket is lehetne hozni! Nem állítom, hogy ez az egyetlen megoldás, de azt igen, hogy példaként ez is egy olyan megoldás lenne, amely magában hordja a helyzet kezelését, nyugodt, és talán a jövőnket tekintve még számos előnyt is jelenthetne! Ide értve a baloldal számára akár a támogatottságának viszonylag rövid időn belüli erősödését is.

Megerősítem, hogy hitem és politikai ismereteim, a demokrácia és a morál nem engedi meg, hogy a Gyurcsány beszéd után, a Gyurcsány kormány a helyén maradhasson! Nem szükséges azonban, hogy a miniszterelnök és a kormány „bukása” magával rántsa a választásokat megnyert koalíciót is! A lemondó kormány helyére a koalíció választhatna új kormányt is. Vélhetőleg nyugalmat, az ellenzék „lehetőségeit” is korlátozó jelölés az lenne, ha a koalíció egy közbizalmat élvező, a politikához kevéssé kötődő személyt, és az általa felkért, kiemelt szakmai felkészültséggel rendelkező, és felkészültségükről ismert, a köznyelvben ún. szakértői kormányt kérne föl!

Sajnos egyenlőre a kormányzati feladatokban való járatlanság jeleit láthatjuk a kialakuló társadalmi helyzet kezelésében is. Aggodalommal nézem a híreket, figyelem a történéseket, az akadozó nyilatkozatokat. Köztük a koalíció azon üléseinek közleményeit, melyben egyre szorosabb köteléket hoz létre a miniszterelnökkel és kormányával. Ezzel azonban ma még távolodunk a megoldástól, egyre több kárral kell számolnunk, és egyre nehezebb lesz a nyugalmat helyreállítani! Én pedig értetlenül azon gondolkodom, miért kell ennek így alakulnia! Rossz érzés, hogy a döntésképtelen döntéshozók közül sokakat személyesen jól ismerek, nem keveseket tisztelek és becsülök is!

Gyucsány Ferencet sem tartom alkalmatlannak arra, hogy a jelen után, a jövőben újra miniszterelnök legyen, és addig is betölthet akár jelentős társadalompolitikai megbízatásokat is. Ilyen lehet akár jelentős politikai kapcsolati körünkbe tartozó ország nagyköveti megbízatása, nemzetközi szervezetekben való ország képviselet, de akár a párton belüli vezető tisztségének erősítése is. A közvélemény számára a lényeg annak felismerése, hogy a történtek nem maradtak következmény nélkül, és mind az MSZP, mind az érintett kormánytagok képesek az önkéntes felelősségvállalásra.

A lebegtetett bizalmi szavazás biztosan nem tartozik a jó megoldások körébe, sőt az elkövetett kormányzati hibát venné magára minkét koalíciós párt, ami már valóban az új választás kiírását tehetné szükségessé.

Budapest, 2006. szeptember 17.

Grand Ph.D Palotás János

Budapest, 2010. április 26.

Sajnos igazam lett!